Hírek, újdonságok
Betűméret-növelés →

Korai testmozgás

Rohanó világban élünk, és gyermekeink mozgásszegény életmódot folytatva nőnek fel. Pedig a mozgás a gyermekek alapszükséglete, ezen keresztül fejlődik az egész személyiségük.

  
A mozgás fejlettségi szintje szoros kapcsolatban áll az idegrendszer érésével és az értelmi fejlődéssel. Emellett kihat a beszédfejlődésre, a finommozgásokra (író-rajzoló mozgásokra) és a figyelemkoncentrációra is. Az iskolába lépés előtt álló, fejlődési, nyelvi elmaradással küzdő gyermek 52 %-ánál a mozgás területén is tapasztalható alulműködés, továbbá az iskolás évek alatt megjelenő olvasási zavar is kapcsolatban áll a mozgás- és nyelvi fejlődéssel.

A 4-6 éves korú gyermekek ajánlott napi mozgásmennyisége 6 óra. Nem is gondolná az ember, hogy a rövid ideig tartó kúszás, mászás, hintázás vagy annak hiánya évekkel később milyen komoly tanulási és viselkedésbeli problémákat okozhat. Ezért jó tudni, hogy az iskolai tanulási zavarok megelőzésében kulcsfontosságú a sokoldalú mozgásfejlesztés, mely már az óvodai programokban is megjelenik. A jól felszerelt tornatermek és a szabadlevegőn túl az újpesti óvodákban az Önkormányzat által biztosított úszás is segíti a rendszeres testmozgás elsajátítását.

Az úszásoktatás nem ér véget az óvodai időszak után. Az iskolák alsó tagozataiban ismét lehetőségük lesz a gyermekeknek az úszás folytatására. Kerületünkben számos lehetőséget találnak kicsik és nagyok a mindennapi testmozgás végzésére.

Az Újpesti Egészségfejlesztési Iroda a következő helyeket ajánlja egy kis mozgásra:

• Halassy Olivér Sportközpont – Városi Uszoda
• Tarzan™ Park
• Szilas Aktív Park

Forrás: EFI

 

Legközelebbi esemény
Eseménynaptár
<2024 június>
hkszcspszv
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Írjon nekünk!
Küldés
2018 | ÚJPESTIEK EGÉSZSÉGÉÉRT - Egészségfejlesztési Iroda