Betűméret-növelés →

Dohányzásleszoktatást támogató programok

https://ujpestiefi.hu/admin/data/file/20200218/st.jpg

Fontos hangsúlyozni, hogy nem leszoktatás, hanem támogatás ez a leszokásban, hiszen a dohányos helyett leszokni nem tudunk, és nem is kényszeríthetjük. Támogatjuk a leszokásban, kísérjük a dohányzás abbahagyásában vezető úton. A program mindenki számára igénybe vehető és ingyenes!

Csoportos jellege miatt a csoportvezető csak moderátor szerepet tölt be, a csoport tagjai aktívan részt vesznek az üléseken (heti egy alkalommal, egymást követő 6 héten) és megosztják tapasztalataikat, élményeiket a dohányzással, ill. leszokással kapcsolatban. A csoportos tanácsadás lényege, hogy mint csoportos terápia működik. A csoportba elszánt, motivált csapattagok jelentkeznek egyazon problémával, legyen szó nőről, férfiról, sőt akár állapotos kismamáról. Stratégiákat tanulnak meg, gyakorolnak be az egyes helyzeti szituációk kezelésére, melyet eddig egy cigaretta rágyújtásával gondoltak megoldani.

Dohányzás leszokás támogatás tematikája:

A program lényege, hogy felismerjük a leszokás nehézségeit, természetesen segítsünk felkészülni
ezekre a nehézségekre és megoldásokat találni mielőtt felléphetnének.
max, létszám: 12 fő
A program felépítése:

  • A dohányzásról való leszokás elhatározása.
  • A program legfontosabb része, hogy a páciens elhatározza le szeretne szokni a dohányzásról. Senkit nem lehet leszoktatni csak támogatni lehet.
  • Leszokáshoz vezető célok megbeszélése.
  • A célkitűzés az eredményesség szempontjából azért fontos, hogy a nehéz pillanatokban is felelevenítse a páciens miért is szeretné végig csinálni a programot.
  • Résztvevő egyén dohányzási szokásainak megismerése, stratégiák kidolgozása, alkalmazása. Minden páciensnek egyéni dohányzási szokásai vannak. Fontos , hogy ezt ezt megfigyelje, felismerje és ennek megfelelő stratégiákat alkalmazzon. Így eredményesebb a leszokás.
  • Egyéni nehézségek megbeszélése Ha felismerte a páciens a nehézségeket, de nem tud tenni ellene a foglalkozást vezető feladata, hogy rávezesse illetve segítsen példákkal megoldani a felmerülő problémákat.
  • A sóvárgás kezelése „ Ha rágyújtok, ha nem, a sóvárgás érzése kitolódik.” A megvonási tünetekre való felkészítés. Jelentkezhetnek,változó kinél milyen intenzitással. Tudatosan fel lehet készülni akár a testi akár a szellemi tünetekre.
  • A visszaesés megelőzése és kezelése. Bárkivel megeshet, hogy „megbotlik”, de ilyen esetben végiggondolja mi volt kiváltó tényező és tanultak alkalmazásával nem gyújt rá többet.

A foglalkozások interaktív formában zajlanak, mindenki aktívan vehet részt, hozzászólhat, kérdéseket
tehet fel a témával kapcsolatban.

Dohányzásleszoktatást támogató programok

Legközelebbi esemény
Eseménynaptár
<2024 június>
hkszcspszv
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Írjon nekünk!
Küldés
2018 | ÚJPESTIEK EGÉSZSÉGÉÉRT - Egészségfejlesztési Iroda