Hírek, újdonságok
Betűméret-növelés →

A Down szindróma világnapja

Lendvay Kinga védőnő írása

A Down Szindróma világnapját 2006 óta minden évben március 21-én rendezik meg. Ezt a napot azért hívták életre, hogy elősegítsék a Down szindrómával küzdő emberek társadalomba való integrálását, valamint felhívják a figyelmet arra, hogy szeressük őket, gondoskodjunk róluk.

A betegség elnevezése egy angol orvos -John Langdon Down- nevéből ered, aki 1866-ban elsőként írta le a klinikai tünetegyüttest.
Egy kromoszóma rendellenességről van szó, pontosabban a 21-es kromoszóma hibás osztódásáról (trisomia). A Down szindrómával érintett betegek jellemző külső jegyekkel rendelkeznek, többek között a széles orrgyök, távol ülő szemek, lapos arc, egyenes haj, rövid végtagok.
 
Elsősorban értelmi érintettséggel járó állapot (átlagos IQ:50), ezért gyógypedagógiai fejlesztésüket minél előbb el kell kezdeni. A korai csecsemőkorban megkezdett fejlesztéssel a Down szindrómás gyermekek szinte mindenre megtaníthatók, amely későbbi önálló életvezetésüket elősegítheti.
A betegség kb. 40-50%-ban társul valamilyen szívfejlődési rendellenességhez. Ezért elengedhetetlen a szoros orvosi kontrol, a fejlődő műtéti technikának köszönhetően a szívhibával érintett Down szindrómás betegek életminősége is javítható, élettartamuk meghosszabbítható.
 
A Down szindróma méhen belüli felismerését több vizsgálat is megcélozza. Ilyen a magzati ultrahang, mellyel többek között mérik a tarkóredő vastagságát, orrcsont méretét, többféle genetikai vizsgálat anyai vérből (pl: Kombinált teszt, Prenateszt, Nifty teszt), valamint a magzatvízvizsgálat. A növekvő anyai és apai életkorral nő a betegség előfordulási kockázata. A Down szindrómás gyermeket nevelő családok rendszerint arról számolnak be, hogy gyermekük rendkívül sok szeretet ad a család többi tagjának, és személyiségük nagyon szerethető.
 
Szülésfelkészítő programokon a sok hasznos információ mellett felvilágosítást kaphatnak a szűrővizsgálatokról is.
Jelentkezni lehet: a Hargita utcai illetve a Galopp utcai védőnői tanácsadóban.
 
Telefonszámok: Galopp utcai tanácsadó: 380-6984
Hargita utcai tanácsadó: 230-2806
Legközelebbi esemény
Eseménynaptár
<2024 június>
hkszcspszv
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Írjon nekünk!
Küldés
2018 | ÚJPESTIEK EGÉSZSÉGÉÉRT - Egészségfejlesztési Iroda